miercuri, 25 iunie 2014

Budinca de mere/pere/gutui cu orez

Din ciclul "ceva dulce, rapid, ieftin si bun".

Mere/pere 500 g
Orez 150-200 g (o cana)
Zahar 1 pahar, 250-300 gr
Unt 50 g
Oua 3 buc
Stafide 50 gr
Faina alba 2 linguri
Esenta de vanilie 1 buc sau 1 plic
Ulei de floarea soarelui 5 linguri
 Intr-o tava se pune uleiul si se ung si peretii tavii cu el, merele se spala si se curata de cotor (nu de coaja ca altfel se imprastie) se taie rondele/felii putin mai groase, se pun in tava uniform cu 3 linguri de zahar pe deasupra si se baga la cuptor la foc mic cca 30 min. pt a se carameliza.
Separat se fierbe orezul, 1 cana de orez in 5-6 cani de apa dupa care se spala cu apa rece si se scurge. In alt vas se mixeaza untul, restul de zahar, oualele, faina si vanilia, foarte bine sa nu ramana cocoloase. Se amesteca si stafidele puse la inmuiat 5-10 min.
Se pune orezul peste merele caramelizate si compozitia mixata deasupra si se baga din nou la cuptor pana cand orezul devine auriu (cca30 min) la foc mediu.
Se lasa putin sa se raceasca in aceeasi tava, dupa care se rastoarna pe un platou. Daca merele raman totusi in tava, le luati cu un cutit de silicon si le puneti in locurile goale de pe budinca. Se presara zahar vanilat sau praf sau ciocolata rasa si se serveste calduta sau rece.
Daca inlocuiti merele/perele cu caise/piersici/etc urmariti sa nu se arda la caramelizat. Pentru fructele moi timpul de caramelizat se reduce la jumatate.
Sa aveti pofta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu