miercuri, 25 iunie 2014

Ciorba de burta, reteta proprie

Ingrediente:
1 buc burta de vita, in stare bruta de la macelarie sau direct de la sursa, (in jur de 2 kg)
1 buc coada de vita, cam jumatate de kg,
1 telina,
1 ceapa,
2 rad. de patrunjel,
2 morcovi,
1 capatana usturoi mai marisoara,
6 galbenusuri crude,
1 kg smantana cu procent mare de grasime,
1 kg bors,
1 lingurita de sare sau 1 lingura de mixt de legume (facut acasa sau gen Vegeta)
Mod de preparare:
Etapa 1.
se spala foarte bine si se opareste burta curatindu-se cu lama cutitului in raspar,
intr-un vas mare de 10 litri, se pune burta si se fierbe intre 6-8 ore,
in ultimele 2 ore de fierbere se adauga si coada de vita,
in ultima ora se adauga legumele si usturoiul curatate si spalate dar intregi, sarea si/sau mixtul de legume,
cand au fiert toate, se restoarna totul in alt vas prin sita,
legumele, mai putin morcovul, se arunca.

Etapa 2.
se taie coada de vita si burta fidelute, cca 4-5 cm lungime si 1 cm grosime si se pune in acelasi vas de 10 litri la fiert. (dupa ce a fost spalat in prealabil)
in alt vas galbenusurile de ou se sparg si se amesteca cu smantana, incorporandu-se si putina zeama fierbinte de la carne pt a nu se separa smantana la fierbere.
cand amestecul devine fierbinte se amesteca in oala cu burta cand aceasta clocoteste,
la final se adauga prin strecuratoare si borsul, dupa ce a fost fiert separat cu 2-3 crengute de busuioc, si morcovul taiat rondele (pentru culoare).

Etapa 3.
se serveste fierbinte cu mujdei de usturoi/otet, dupa gust.
cu paine sau crutoane (paine prajita in tava la cuptor)
se pastreaza la frigider in conditii optime 4-5 zile.
cand se raceste are aspectul unei racituri/piftie

Sa aveti pofta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu