miercuri, 30 iulie 2014

Sociologia – stiinta reactionara?!

Stiati ca in anul 1975 a fost desfiintata catedra de sociologie?
Comunistii au definit sociologia ca “stiinta reactionara” si au interzis-o. Asa cum au interzis in decursul a 45 de ani multe lucruri, persoane, idei, sentimente si manifestari. Astfel ca a fost necesar sa treaca 15 ani pentru ca stiinta despre societate sa fie repusa in drepturi. Acum se studiaza in liceu. Profesorii care o predau au predat mai intai socialism stiintific si marxism-leninism. Inclusiv profesorii din facultatea de sociologie. Nu spun de la ce universitate, pentru a nu se simti vexati. Sa zicem de la universitatea din Honolulu.
Despre sociologie am auzit prima data prin 1988, in ciclul de romane “Fundatia”, ale lui Isaac Asimov, care descria sociologia, prin prisma science-fiction, ca “stiinta suprema”, “stiinta viitorului”, ”stiinta prezicerii”. Mi-am spus atunci ca trebuie sa fie o chestie teribil de interesanta, daca un scriitor asa haruit vorbeste atat de misto de EA. Nu mi-am inchipuit ca voi ajunge sociolog. Dar uite ca asa s-a intamplat si am aflat ca Asimov a fost un vizionar, ale carui idei au devenit in mare parte realitate, realitate pe care chiar o traim.
Va promit ca va voi impartasi din aceasta minunata experienta de 20 de ani de sociologie aplicata, daca veti mai avea rabdare sa ma cititi.
Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu